Povestea Munţilor din Langkawi: Gunung Raya şi Gunung Mat Cincang
/Am ajuns de aproape două luni în Langkawi şi am fost întrebat de mai mulţi prieteni: Ce anume e de făcut în acest loc? Tuturor le-am răspuns că cea mai interesantă chestie ce poate fi făcută aici este să mănânci.
Dar să fim serioşi, sigur există şi alte lucruri în viaţă în afară de mâncare. Prin urmare, dacă lăsăm mâncarea la o parte şi încercăm să ne concentrăm pe atracţiile insulei, aş putea spune că cel mai mult mi-a plăcut în Langkawi să văd şi să urc pe munţi.
Cei mai înalţi munţi de pe insulă sunt Gunung Raya (881 metri) şi Gunung Mat Cincang (850 metri). („gunung” înseamnă munte în malay.) Şi dacă ar fi să fac un top al atracţiilor din Langkawi, aş plasa probabil vizitarea celor cei doi munţi pe primele locuri.
Hai să începem.
Gunung Raya, cel mai înalt munte din Langkawi
Cu o înălţime de 881 metri, Gunung Raya este cel mai înalt munte din Langkawi. Se află poziţionat în mijlocul insulei şi din vârf se poate vedea în toate direcţiile.
Este înconjurat de o junglă deasă în care sunt tot felul de animăluţe specifice pentru această zonă, precum maimuţe (macaci), şopârle, ulii, vulturi sau pasărea-rinocer cu două coarne (great hornbill) – un simbol naţional al Malaeziei.
Pentru a ajunge în vârful muntelui, ai câteva opţiuni. Poţi conduce o maşină sau un scuter până sus. Sau poţi lua un Uber până acolo. Dar pentru că vrei să rămâi măcar jumătate de oră în vârf, cred că este mai bine să te duci singur.
Pe măsură ce urci tot mai sus, treci oarecum prin mijlocul junglei, ceea ce este destul de interesant. Din păcate, jungla blochează în mare măsură priveliştea şi abia când ajungi mai sus, poţi găsi şi zone de belvedere unde poţi opri pentru a admira insula.
Imediat ce ajungi în vârf şi parchezi, ai la dispoziţie un turn în care poţi urca şi mai sus pentru a avea acces la o privelişte de 360 grade. De la înălţime, poţi vedea arhipelagul din Langkawi, marea insula Tarutao din Thailanda şi chiar linia ţărmului.
Noi cred că am stat în turn aproape o oră pentru 3 motive mari şi late. E mişto să vezi insula de sus, ne-am servit cât am dorit cu ceai gratuit şi am fost aproape singuri în tot timpul ăsta. 🙂
Pentru că am urcat cu scuterul pe Gunung Raya, nu am avut DSLR-ul cu mine, aşa că puteţi vedea câteva imagini făcute cu telefonul. Şi desigur filmuleţul de sus.
Gunung Mat Cincang, cel mai popular munte din Langkawi
Deşi este al doilea munte de pe insulă ca înălţime, Mat Cincang este extrem de popular pentru cei care vin în Langkawi. Ajută desigur şi faptul că se află în partea de sud-vest a insulei, la doi paşi de popularul şi turisticul Cenang, locul în care trag majoritatea vizitatorilor.
Pentru a ajunge aici este destul de simplu. După cum spuneam la început, poţi lua o maşină sau un Uber până în Oriental Village, de unde îţi poţi cumpăra biletul pentru telecabină (55 myr de persoană). Ca fapt divers, pe muntele Mat Cincang urcă telecabina cu unul dintre cele mai abrupte unghiuri de urcare din lume.
Când ajungi sus, te poţi opri la platforma intermediară şi apoi mai sus, la cea finală. Îţi recomand să cobori la cea finală.
După ce te-ai învârtit puţin prin zonă şi ai făcut destule poze, poţi merge în sfârşit la spectaculosul Sky Bridge aflat puţin mai jos.
Langkawi Sky Bridge este fără doar şi poate piesa de rezistenţă a insulei şi oferă probabil cea mai bună imagine de promovare pentru agenţiile de turism din Malaezia. Eu cel puţin am fost destul de nerăbdător să ajung în acest loc.
Podul a fost construit în vârful muntelui Mat Cincang şi este suspendat cu ajutorul unui singur pilon la peste 100 de metri înălţime deasupra unei prăpăstii. Dar da, este o plimbare destul de impresionantă şi merită o vizită, chiar dacă e posibil să nu te afli singur pe acolo.
Legenda munţilor Gunung Raya si Gunung Mat Cincang
Orice loc îşi are legendele şi miturile sale iar aceste poveşti spun multe lucruri despre noi şi despre felul în care vedem lumea. Langkawi nu este o excepţie.
Iniţial, cei doi munţi au fost doi giganţi, Mat Cincang şi Mat Raya, ce erau de asemenea buni prieteni. După o vreme, fiica lui Mat Raya s-a îndrăgostit de fiul lui Mat Cincang, iar părinţii au decis să permită nunta acestora.
Cu toate astea, se pare că în timpul nunţii mirele s-a uitat prea lung la altă femeie, iar acest lucru a fost observat de tatăl miresei, Mat Raya. Din acest motiv, s-a pornit un scandal monstru şi cei doi giganţi au început să arunce unul spre celălalt cu ce le-a venit la mână.
În felul ăsta, mai multe zone din Langkawi au luat naştere, inclusiv Kuah, orăşelul principal de pe insulă. Kuah în limba malay înseamnă sos (de mâncare) şi este un nume potrivit considerând nenumăratele mâncătorii din zonă.
Când cei doi giganţi s-au calmat şi au realizat distrugerile pe care le-au produs, au hotărât să-şi ceară iertare pentru greşelile lor şi s-au transformat în munţii pe care îi vedem astăzi.
Vizitarea celor doi munţi reprezintă două experienţe diferite. Dacă pe Gunung Mat Cincang eşti alături de toţi turiştii de pe insulă, pe Gunung Raya nu te vei înghesui cu prea mulţi oameni. Ca punct comun, amândouă vizitele îţi oferă posibilitatea de a admira Langkawi de la înălţime si de a te răcori printre nori.
Dacă ţi-a plăcut articolul, dă şi tu un like. Nu fi sărac.