Povești din Khanom. Prietenii de la Jam Bay Bar

Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v6

Am ajuns pentru prima oară la Jam Bay Bar acum 3 ani, în luna februarie.

Aveam mai multe variante, dar am ales sa vin în Khanom, Thailanda pentru că aici am crezut în acel moment că am posibilitatea de a întâlni niște persoane interesante de la care pot învăța lucruri noi.

Și nu m-am înșelat.

În afară de faptul că Thailanda este o țară uimitoare cu peisaje de vis, acest loc are cumva puterea de a atrage și de a pune la un loc oameni destul de uimitori cu povești neașteptate de viață. (Este adevărat că uneori atrage și oameni dubioși, dar este un lucru pe care trebuie să îl accepți.)

Unii oameni călătoresc pentru a vedea locuri noi, alții călătoresc pentru mâncare iar alții pentru posibilitatea de a întâlni oameni ce provin din culturi diferite și au o altă viziune asupra vieții.

Câți oameni există, tot atâtea motive pentru a călători. Și asta este ok.

De aceea, faptul că am venit pentru a treia oară în acest loc ne-a oferit posibilitatea de a vedea cum lucrurile se pot schimba până și într-un loc destul de puțin turistic, cum este Khanom.

Totuși, unele lucruri nu se schimbă niciodată.

Iar unul dintre aceste locuri este Jam Bay Bar, locul în care am locuit de fiecare dată când am vizitat Khanom.

De ce este important Jam Bay Bar pentru noi?

Pur și simplu, pentru că locul acesta este ținut și întreținut de Joe, patronul acestui bar hippy – reggae- long live Bob Marley și Jamaica.

Iar acest om a știut întotdeauna să păstreze o atitudine rezervată și respectuoasă față de cei care aleg să viziteze barul și/sau să locuiască într-unul din micile bungalow-uri din complex.

În cultura noastră românească prețuim destul de mult persoanele guralive, agresive și uităm că momentele de tăcere au rostul lor, iar uneori aceste momente sunt mult mai valoroase.

Jam Bay Bar - Joe

De ce ne place totuși acest bar?

Pentru că este cool și este un loc în care poți veni în timpul zilei pentru a citi o carte, răsfoi o revistă, pentru a asculta marea sau pentru a bea o bere sau mai multe.

Sau cum fac unii mai ciudați, pentru a munci de la distanță.

work @ Jam Bay _ v1 work @ Jam Bay _ v2

Și toate de mai sus se petrec fără ca cineva să te deranjeze. Fără ca cineva să se uite la tine și să te întrebe dacă mai comanzi ceva.

La Jam Bay Bar nici măcar nu trebuie să plătești, îți treci consumația pe o foaie și plătești peste câteva zile.

Oamenii care vin la Jam Bay Bar

Din experiența mea, aici poți întâlni mulți oameni de calitate. Vorbesc aici despre oameni de vârste diferite care au trecut prin mai multe experiențe și care nu se sfiesc – după câteva beri – să împărtășească din cunoștințele lor.

De exemplu, în urma ultimei noastre vizite în Khanom, am descoperit câteva lucruri interesante.

Am aflat unde se poate mânca cel mai bine în micul orășel și unde găsești o locație fără turiști in Indonezia. In plus, un profesor de engleză ne-a dezvăluit că în Koh Samui există mai multe grupuri de infractori care își împart teritoriul.

Interesant, nu? Desigur, nu toate informațiile trebuie folosite într-un sens sau altul.

Printre beri, mai poți afla că de fapt nu ai văzut mare lucru din Khanom și că mai există drumuri ce trec prin junglă și/sau printre plantații de cocotieri, palmieri și uneori arbori de cauciuc.

În plus, atunci când te hotărăști să explorezi fiecare străduță întâlnită în cale, afli că unele duc la niște puncte de belvedere cu adevărat impresionante.

Khanom viewpoint 1Khanom viewpoint 2Khanom in Jan 2018 _ v1

Timpul nu stă pe loc. Nici măcar în Khanom

Atunci când îndrăgești un loc (sau un om) și urmărești cum evoluează acesta în timp, ajungi să înțelegi că lucrurile nu sunt făcute să dureze.

Acum, după trei ani de la prima noastră vizită în acest loc, nu putem să nu observăm că oamenii cu care împărțeam liniștea din Khanom în trecut nu mai sunt acolo, că unele locații s-au închis și că până și Umberto – bucătarul nostru Italian favorit – își va mută restaurantul pe coasta de vest în insula Koh Yao Noi.

Cine știe, poate avem norocul să mâncăm ton în crustă de cimbru și focaccia (cu ton, desigur) și pe noua lui insulă.

Ciao Bella - Umberto 2Ciao Bella - Umberto 1

Deși numărul turiștilor care vizitează Khanom a rămas scăzut, vedem totuși noi construcții care se înalță pe plajă, respectând desigur o înălțime redusă. Cine oare le vizitează, nu știm.

Una dintre construcții a început să se ridice la aproximativ 200 metri de Jam Bay Bar. Joe s-a enervat și a făcut un gard înalt din bambus pentru a nu o mai vedea. 🙂

Trei ani sunt totuși trei ani

Timpul afectează pe toată lumea și oamenii se schimbă. Uneori devenim mai calmi, mai înțelepți și vedem lucrurile mai clar. Înțelegem cum stau lucrurile de fapt și chiar ajungem să iertăm lucruri pe care nu le-am fi iertat în trecut.

De ce? Pentru că din păcate, de multe ori, umbrele din mintea noastră ne întunecă ochii și imaginația ia locul bunului-simț.

Dar trecând peste tot și toate, la sfârșitul zilei, suntem mulțumiți că încă suntem încântați și uimiți ca niște copii de plaja singuratică, natura nederanjată de nimeni și casele oamenilor din zonă.

Mai mult, suntem fericiți să avem prieteni buni la Jam Bay Bar, oameni cu care ne face plăcere să povestim despre viață, locurile din care venim, istorii neștiute despre Thailanda, bârfe locale și câte-n lună și în stele.

Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v7 Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v5 Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v4 Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v2 Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v1

Jam Bay Bar in Jan 2018 _ v3

Dacă ți-a plăcut articolul, dă și tu un like. Nu fi sărac.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.