Thailanda, Dincolo de Plaje, Zâmbete şi Marketing
Probabil te-ai săturat de multitudinea de articole care ridică Thailanda în slăvi. Şi eu la fel.
Nu spun că Thailanda nu este un loc grozav, chiar e super. Dar ştiu că mulţi oameni vor să afle care sunt totuşi aspectele negative ale acestei ţări, pentru că pe cele pozitive le cunoaştem deja: plaje de vis, climă tropicală, mâncare exotică şi femei prietenoase.
Aşa că lasă-mă să fac pe avocatul diavolului şi să scot la iveală câteva aspecte mai puţin pozitive, nu pentru a te convinge să eviţi Thailanda, cât mai ales pentru a avea o perspectivă completă asupra acestui loc.
1. Vrei să explorezi Thailanda şi să trăieşti aventura vieţii tale?
Bad news! Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar Thailanda a fost descoperită de mult, chiar dacă noi românii abia am început să o vizităm.
Thailanda este vizitată anual de peste 20 de milioane de oameni şi este de ani de zile în topul celor mai vizitate 10 ţări din lume. Deci, Thailanda nu este Papua sau Myanmar. Nici măcar Indonezia, din acest punct de vedere. O putem mai degrabă compara ca număr de vizite cu ţările Europei de Vest.
Partea plină a paharului este că Thailanda este cel mai bun loc pentru a-ţi face o vacanţă perfectă în Asia, cu toate serviciile necesare şi într-o siguranţă relativă, fie că vorbim de plaje, munţi, cultură, istorie sau turism sexual.
Dar nu, nu vei fi primul care ajunge în acest loc. Mai ales când vei sta de vorbă cu un bătrânel englez de 70 de ani care şi-a luat o nevastă thailandeză de 25 de ani, şi care îţi spune că se află de 33 de ani în Thailanda.
Adică atunci când el venea în Thailanda, eu nici măcar nu mă născusem. Şi nici nevasta lui actuală.
2. Thailanda este plină de ciudaţi
Ce mi s-a părut interesant la majoritatea oamenilor întâlniţi, indiferent de vârstă sau naţionalitate, este că fiecare dintre ei şi-a format o imagine proprie asupra acestei ţări şi acţionează în funcţie de acea imagine.
Unii dintre ei au chiar impresia că Thailanda le aparţine, de parcă ar fi descoperit-o ieri sau de parcă Thailanda nu-şi mai poate continua existenţa dacă ei ar pleca.
Partea pozitivă este că ai o diversitate foarte mare de oameni din colţuri diferite ale lumii, ceea ce face lucrurile mai interesante. Partea proastă este că unii dintre aceşti oameni pot fi periculoşi. Eu nu am dat peste ei, am fost doar avertizat asupra lor.
3. Preţurile s-au adaptat pe măsura vizitatorilor
Ok, pentru un vestic Thailanda rămâne ieftină şi are preţuri mai mult decât acceptabile. Pentru tine ca român, lucrurile nu stau la fel. Fără a intra în prea multe detalii, îţi pot spune că preţurile pentru cazare, mâncare, distracţii sunt comparabile cu cele din România.
Este posibil ca în multe cazuri să găseşti preţuri mai mici în România decât în Thailanda. Nu mă refer acum la o vizită turistică, mă refer la cazul în care rămâi ceva vreme în această ţară. Dacă nu eşti atent la ritmul în care cheltui banii, s-ar putea să te trezeşti prea târziu.
4. Te gândeşti să vii în Thailanda pentru turism sexual?
Nicio problemă, dar trebuie să ştii că sunt doar câteva locuri pentru aşa ceva în ţară. Acestea sunt Bangkok (Nana desigur), Pattaya, Phuket şi poate câteva străzi prin Chiang Mai.
Restul Thailandei este un loc în care oamenii se feresc să se expună prea mult şi se poate spune că ţara îşi respectă moştenirea budistă şi tradiţiile milenare. Prin urmare, nu te aştepta să te loveşti peste tot de cluburi de noapte şi femei care te aşteaptă la fiecare colţ.
Dacă mergi la plajă, nu o să vezi thailandeze în costum de baie, de fapt nu o să le vezi deloc pentru că se feresc de soare ca de dracu. Pielea cât mai albă este apreciată foarte mult. Aşa că nu te gândi că o să cadă vreo femeie pe spate doar pentru că te vede pe tine alb. Este posibil ca de multe ori acele femei să aibă mai mulţi bani decât tine.
5. Vrei să rămâi pe termen lung în Thailanda?
Se poate, dar nu este atât de uşor. Ai câteva variante, care mai de care mai fanteziste şi ciudate. Pentru a sta mai mult decât îţi permite viza turistică, poţi să alegi o viză de educaţie sau o viză de muncă. Sau poţi să stai o anumită perioadă pe noua viză turistică de 6 luni, care urmează să intre în vigoare.
Se mai poate obţine o viză de pensionare, dacă ai peste 50 de ani sau îţi poţi deschide o afacere, dar vei avea nevoie de un partener thailandez care să deţină o parte din acţiuni. Mda, e naşpa. Mă rog, dacă ţii neapărat să deschizi o afacere, te poţi combina cu un avocat şi se „rezolvă” cumva.
Varianta cea mai bună este desigur viza de muncă, însă nu prea găseşti uşor de muncă în Thailanda, în afară de predarea limbii engleze.
6. Vrei să predai engleză în Thailanda?
Dacă te hotărăşti să mergi pe această cale, lucrurile se complică pentru că tu nu eşti nativ (american, englez, australian, sud-african, canadian, etc) şi piaţa fiind destul de saturată oamenii îşi permit să aleagă cu grijă şi mai ales să plătească salarii mai mici decât în alte ţări, precum Coreea de Sud, Japonia, Vietnam, etc.
Nu mă înţelege greşit, câştigi destul cât să trăieşti (de obicei peste 30.000 THB), dar nu cât să pui deoparte sau să te plimbi prea mult prin zonă.
Din punct de vedere personal, nu ştiu dacă voi alege această cale pe viitor (deşi am fost profesor de engleză 3 ani) pentru că toţi profii pe care i-am întâlnit nu păreau a fi extrem de încântaţi de condiţiile de muncă, de bani sau din alte motive.
Dacă totuşi alegi să mergi pe această cale, nu uita să-ţi iei o certificare TEFL pentru a-ţi creşte simţitor şansele.
7. Toată lumea vrea să-ţi vândă ceva
Atenţie, asta nu este în totalitate un lucru rău. De ce? Păi, pentru că tu vii la capătul lumii, eşti vai de capul tău, nu ştii unde ai ajuns şi crezi că probabil vei muri de frig, foame, deshidratare sau atacat de fiare sălbatice.
Şi totuşi ai noroc, pentru că în Thailanda nu e frig, nuci de cocos şi banane îţi cad în cap din copaci, peste tot şi la orice oră găseşti tarabe în stradă care te servesc cu mâncare sau cu fresh-uri de fructe, iar pentru a vedea tigrii, elefanţi sau alte animale „sălbatice”, trebuie să plăteşti.
Dar cum faci să vezi Thailanda? Că doar de asta ai venit, nu? Cum găseşti cazare, scuter de închiriat şi locuri de văzut?
O să fii uimit să afli cât e de simplu, pentru că la faţa locului aproape oricine te poate ajuta. Asta din cauză că oamenii se ajută între ei şi te trimit unde trebuie. Toţi thailandezii pe care i-am cunoscut ştiau pe cineva care îţi putea oferi ce ai nevoie şi chiar mai mult.
Prin urmare, numărul 7 este cu dublu tăiş.
8. Oamenii din Thailanda sunt tot… oameni
Crezi că dacă vii în Thailanda, unde este cald şi frumos, de zici că eşti în Paradis, oamenii ar trebui să fie la fel? În comparaţie cu România, oamenii sunt extraordinari şi te ajută, chiar dacă ştiu doar 3 cuvinte în engleză. Dar atenţie, în Thailanda nu vei da doar peste thailandezi.
În Thailanda sunt şi mulţi străini care trăiesc aici de multă vreme şi care şi-au păstrat obiceiurile şi comportamentul din ţara de origine.
Prin urmare, nu trebuie să presupui că dacă trăiesc aici de mulţi ani oamenii respectivi au devenit mai înţelepţi si mai buni pentru că au făcut yoga şi au meditat pe plajele Thailandei.
Din păcate omul nu se schimbă, nici măcar în Thailanda, pentru că defectele noastre sunt independente de locul în care ne aflăm şi nu înseamnă că te vei schimba automat dacă vezi lumea.
Money, money, money
Dacă ar fi să găsesc un numitor comun pentru majoritatea situaţiilor enumerate mai sus, presupun că în final totul se rezumă la bani şi de acolo pornesc conflictele, chiar şi în Thailanda.
Nu există loc sau ţară perfectă pe Pământ şi nu e nicio problemă.
Deşi sunt şi aspecte negative în legătură cu acest loc, Thailanda rămâne o ţară extraordinară care te cucereşte rapid prin peisaje, climă, mâncare şi mai ales prin spiritul relaxat al oamenilor săi. După cum am spus şi în cazul oraşului Chiang Mai, lucrurile pozitive coexistă cu cele negative şi este normal să fie aşa.
Dacă doreşti să afli mai multe detalii, cum ar fi un cost aproximativ al vieţii în Thailanda, o comparaţie neverosimilă cu România, ce măsuri de siguranţă sunt necesare înaintea şi în timpul unei călătorii sau cum să obţii cât mai uşor viza turistică la ambasada Thailandei din Bucureşti, poţi accesa articolele corespunzătoare.
Scopul acestui articol este acela de a-ţi oferi o perspectivă ceva mai apropiată de realitate asupra acestei ţări şi a te ajuta să iei orice fel de decizie asupra Thailandei în deplină cunoştinţă de cauză.