Thailanda versus România: O Comparaţie Neverosimilă

2015-04-04 21.51.24

Ştiu, e ca şi cum ai compara mere cu pere, pentru că românii au atât de puţine lucruri în comun cu thailandezii, încât nu putem ajunge la o concluzie satisfăcătoare.

Ţin minte că m-a întrebat Joe într-o zi dacă noi europenii suntem toţi la fel. I-am răspuns că românii sunt cu germanii aşa cum sunt thailandezii cu japonezii.

Dar ce poate fi mai nociv decât să faci generalizări? Idei preconcepute bazate pe rasism şi ignoranţă.

Şi totuşi, când ai o ţară cum e Thailanda pe care vrei să o înţelegi măcar puţin, ce metodă poate fi mai utilă decât o comparaţie forţată cu ceea ce cunoşti atât de bine, precum România?

Deşi o asemenea comparaţie cere un studiu mult mai larg, o să încerc să fac o scurtă prezentare, superficială desigur, pentru a vedea lucrurile în perspectivă şi a-ţi face o idee asupra acestei Thailandei.

 

Thailanda versus România

 

1. Transport

IMG_6512

Thailanda, ca medie, este aproape de nivelul Europei de Vest la aeroporturi şi probabil depăşeşte Europa prin numărul de companii low-cost care operează în zonă. Este extrem de simplu să ajungi în orice colţ al ţării şi în ţările din jur. Pentru a ajunge din sud în Bangkok şi de acolo mai departe în Chiang Mai, ei folosesc avionul. Noi încă mergem cu maşina la Iaşi sau Timişoara.

În comparaţie cu România, în Thailanda nu vezi căruţe pe străzi, până şi cel mai sărac thailandez are măcar un scuter sau un saleng (un fel de scuter cu ataş).

 

2. Infrastructura turistică

10954601_891243067607151_5905731251672504392_o

Nu putem compara nimic aici. Thailanda este prin excelenţă întruchiparea turismului de toate felurile. La un moment dat nu reuşeşti să înţelegi dacă te afli într-o ţară reală sau e totul pregătit special pentru tine. Vrei scuter, maşină, barcă, scuba diving, masaj, femei, etc…Totul se rezolvă.

 

3. Oamenii

Koh Phangan - Chaloklum 11

Toţi zâmbesc şi sunt binevoitori. Oamenii se salută peste tot şi par foarte relaxaţi. Pe mine chiar mă enervau la început, dar m-am obişnuit. În trafic nu i-am văzut nervoşi, să înjure sau să se enerveze.

Spun unii că unele zâmbete sunt false şi că tu ca alb eşti văzut ca un ATM ambulant. Hai să presupunem că e adevărat, în orice caz, dacă m-a înjurat careva, eu unul nu am văzut nimic şi nici nu am auzit ceva. În comparaţie cu thailandezii, noi suntem ciobani.

 

4. Siguranţa personală

IMG_7883

În general, eu m-am simţit în siguranţă în Thailanda, la fel cum mă simt în România. Asta în condiţiile în care am mers cu scuterul în Khanom (pustiu), Koh Phangan (ceva trafic, deşi era în afara sezonului) şi Chiang Mai (trafic de oraş) şi nicăieri nu am avut un sentiment că m-aş afla în pericol din cauza vreunui „bizon” din trafic, care se crede Schumacher.

Nu, nu am fost atât de nebun încât să merg şi în Bangkok pe scuter, deşi am mers în tuk-tuk. 🙂

Nu am întâlnit thailandezi care să se uite fix la mine minute în şir, ca la teatru, aşa cum văd că fac unii oameni din România. Şi nu am auzit thailandezi care să se certe sau să ridice tonul.

Poate nu am stat destul în Thailanda sau am avut eu noroc, dar nu am văzut la nimeni acea ură în privire pe câte o văd uneori în Bucureşti. Este adevărat, pe de altă parte, că nici eu nu am umblat cu oameni gălăgioşi sau scandalagii, nu am ieşit prin locuri dubioase sau la ore târzii şi în general nu mi-am asumat riscuri inutile.

Practic, m-am comportat la fel ca în România şi cred că a fost mai mult decât de ajuns pentru a fi în siguranţă.

Dacă eşti interesat de acest subiect, am dedicat un întreg articol măsurilor de siguranţă pe care e bine să le luăm înaintea şi în timpul unei călătorii.

 

5. Mâncarea

IMG_6567

Mâncarea românească este din punctul meu de vedere mult mai delicioasă şi o voi prefera întotdeauna.

Acest lucru fiind spus, mă văd nevoit (aşa cum fac de multe ori) să fac pe avocatul diavolului şi să remarc câteva lucruri:

  • mâncarea thailandeză e mult mai diversă şi se simt influenţele ţărilor din jur, cum ar fi India (sosuri pe bază de curry) şi China.
  • alături de mâncarea thailandeză coexistă şi alte bucătării, precum cele din Coreea şi Japonia. Şi nu pare a fi nicio problemă.
  • mâncarea thailandeză este mult prea iute, ceea ce eu consider că este un minus. M-am adaptat la iuţeala lor şi mănânc cât pot de iute, însă în momentul în care nu mai ştii ce mănânci din cauza iuţelii, eu cred că ceva nu este în regulă. Partea bună este că mâncarea iute te ajută să slăbeşti.
  • mâncarea thailandeză o găseşti peste tot şi la toate orele. Eu cred că oamenii sunt obsedaţi de mâncare, poate chiar mai mult decât noi.
  • nu am văzut un thailandez singur la masă. Ora mesei este o ocazie de socializare şi se strâng mai mulţi (sau întreaga familie) şi stau cu orele în jurul ei. Din ce am văzut, totul e la comun.
  • aş spune că există o mai mare varietate a felurilor de mâncare decât la noi, astfel că ai de fiecare dată ce testa şi încerca. La noi, după ceva vreme, începi să reiei anumite feluri de mâncare.
  • lăsând la o parte mâncărurile „exotice”, totul se bazează la ei pe pui, porc, fructe de mare şi orez. În rest multe legume, dar pe care le folosesc în mâncare mult mai ingenios decât o facem noi.
  • nu au brânzeturi, mezeluri, dulciuri şi pâine. Mă rog, le găseşti dacă le cauţi, dar sunt adresate europenilor şi sunt scumpe. Plus că pun zahăr în orice. Nu consumă pâine sau cartofi la masă, orezul e baza.
  • deşi este o ţară producătoare de cafea, găseşti mai degrabă cafea instant şi 3 în 1. Totuşi dacă îţi place cafeaua, vei găsi nenumărate cafenele în Chiang Mai. Ah, şi te vei obişnui să bei cafeaua cu multă gheaţă, este un lucru destul de frecvent în Thailanda, probabil din cauza căldurii. Deşi are lapte şi gheaţă, tot bună rămâne. Nu îmi dau seama cum reuşesc acest lucru, probabil o fac foarte puternică din start.

 

6. Situaţia politică

IMG_5706

Aici o să mă hazardez şi o să spun ce am simţit eu personal, dar este foarte posibil să mă înşel.

Când am ajuns în Thailanda la începutul anului 2015, în ţara era declarată legea marţială. Asta înseamnă că armata preluase puterea şi regimul democratic nu mai era în efect.

După câteva luni, în mod oficial, ţara a ieşit de sub regimul militar.

Poate părea o situaţie alarmantă, dar am înţeles că astfel de tentative de a controla puterea sunt normale şi se petrec o dată la câţiva ani. În orice caz nu influenţează turismul în ţară.

Mai importante sunt diversele atentate şi violente desfăşurate în sudul extrem de către grupuri care doresc alipirea zonelor majoritar musulmane la Malaezia. Deci, evită acele zone.

 

7. Libertatea de exprimare

IMG_7093

Fiind turist sau alb, fie că eşti farang sau altceva, oamenii îţi trec multe cu vederea şi te cam lasă în pace. Acestea fiind spune, sunt câteva lucruri la care trebuie să ai grijă:

  • nu vorbi de rău regele sau familia regală. Thailanda are una dintre cele mai dure legi de lèse-majesté din lume şi poţi ajunge uşor la închisoare pentru orice ofensă cât de mică la adresa regelui.
  • nu umbla dezbrăcat pe stradă şi nu te îmbrăca provocator. Deşi este posibil să treacă cu vederea, este un lucru pe care nu-l apreciază şi se consideră lipsă de respect.

În afară de aceste două lucruri, în Thailanda poţi face absolut orice, nu am observat să existe vreo împotrivire.

Contează desigur dacă te afli într-o zonă turistică sau în mijlocul thailandezilor. Una este să umbli dezbrăcat în Mamaia şi alta e să umbli dezbrăcat la Ciulniţa. La fel e şi la ei.

Nu am auzit să existe vreun control oficial din partea armatei sau poliţiei, dar totuşi prezenţa lor o simţi şi nu trebuie uitat că oamenii abia au ieşit de sub legea marţială, iar armata încă deţine puterea. Te afli în Thailanda, nu în Grecia. Nu uita asta.

 

O Imagine Neverosimilă

Acestea fiind spuse, Thailanda este probabil una dintre cele mai sigure ţări din sud-estul Asiei, care oferă în acelaşi timp servicii ireproşabile, siguranţă personală şi misterul pentru care vii într-un asemenea loc. Dacă nu îţi doreşti aşa mult mister şi magie, ci doar siguranţă şi servicii foarte bune, te poţi duce spre Coreea sau Japonia, dar şi plăteşti în consecinţă.

Sigur mai sunt multe alte diferenţe între Thailanda şi România. Acestea sunt doar câteva elemente superficiale care te pot ajuta să-ţi faci o imagine de ansamblu, pentru a putea lua orice decizie importantă in cunostinţă de cauză.

Khanom Thailanda Seafood final

Pentru mai multe informaţii asupra Thailandei, precum obţinerea vizei de turist din Bucureşti sau costurile de viaţă în această ţară, îţi recomand articolele de mai sus.

No Responses

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.